Friday, November 9, 2007

вестник Труд, 09.11.2007

вестник Труд, 09.11.2007

Правителството оряза данъчните привилегии за членовете на бордове на фирми. Догодина върху доходите им от управление и контрол няма да има нормативно признати разходи.

Това реши правителството вчера, след като одобри проектите за промени в 5 данъчни закона. В документите за облагане на физическите лица министрите не приеха предложението на финансовотоведомство 10% от възнагражденията на бордовиците за участия в заседания да се признават за разход и да се приспадат от данъчната основа. Такава преференция те ползват в момента. Нормативно признати разходи се предвиждат за доходите от няколко дейности: за авторски права - 40%, за свободни професии - 25% и за приходи от наеми - 10%, съобщи зам.-министърът на финансите Кирил Желев.
Въвежда се плосък подоходен данък от 10%. Отменят се семейното подоходно облагане и всички облекчения досега за дарения.

В проектозакона за ДДС е записано, че при доставка на стока с авансово плащане налогът ще се начислява само върху конкретната вноска, а не върху цялата доставка. Промяната засяга лизинговите сделки. Сега при покупка на автомобил по този начин ДДС се дължи върху пълната сума на колата още при сключването на договора.
Планира се повишаване на акцизите за цигарите и горивата. От промяната кутия цигари ще се оскъпи с 55 ст, литър бензин - с 5 ст, а дизелът - с 6,5 ст.

Фирмите ще могат да доказват представителни р азходи и харчове за служебни автомобили само с касови бележки. В момента за това се искат фактури.

Данъкът за приходи от хазарт ще се начислява само върху сумите, останали след изплащане на печалбите. Целта ни е да помогнем на тотализатора и Държавната лотария, тъй като чрез залози в Интернет от България изтичат годишно по 200-300 млн. лева, заяви Кирил Желев.

Патентът и данъците за имоти и коли стават местни налози. Общините ще могат да вдигнат размера на данък сгради до 2 пъти спрямо тази година. При автомобилите допустимото увеличение ще е до 3 пъти.

No comments: